Loading...

A  B  C  D  E  F  G  H  I J  K  L  M  N  O  P  Q R  S  T  U  V  W  X Y Z  TOTI 

Romancierul, biograful şi poetul Peter Ackroyd (n. 1949) a studiat la universităţile Cambridge şi Yale. A lucrat apoi la revista The Spectator, ca redactor literar, ulterior ca redactor coordonator şi critic de film. În prezent, deţine o rubrică de recenzie de carte în cotidianul The Times şi o altă rubrică permanentă la radio. Din 1984, este membru al Societăţii Regale de Literatură. Este autorul unei opere vaste, ce cuprinde romane, biografii dedicate lui Oscar Wilde, T.S. Eliot, Charles Dickens, William Blake, Thomas More, volume de poezie, piese de teatru, lucrări de istorie culturală, eseuri şi cărţi pentru copii, multe dintre ele distinse cu premii literare prestigioase. A publicat şi o celebră istorie a Londrei (în anul 2000), metropolă care i-a influenţat practic toate scrierile. În anul 2003, a fost înnobilat de regina Elisabeta II cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic. Cele mai recente cărţi ale sale sunt The English Ghost (2010) şi London Under (2011). În 2010, la editura Leda a apărut traducerea romanului Hawksmoor.


 Detalii...

JOSÉ EDUARDO AGUALUSA s-a născut în oraşul Huambo din Angola, în 1960. A trăit pentru o perioadă la Rio de Janeiro, iar apoi la Lisabona şi Luanda, lucrând ca scriitor şi jurnalist. Este autorul romanelor A Conjura (1988 – Prémio de Revelaçao Sonangol), Estaçao das Chuvas (1996), Naçao Crioula (1998 – Grande Prémio Literário RTP 1997), Um estranho em Goa (2000), O Ano em que Zumbi Tomou o Rio (2002), O Vendedor de Passados (Vânzătorul de trecuturi, 2004 – Independent Foreign Fiction Prize 2007) şi As Mulheres do meu Pai (2007). Opera sa mai cuprinde volume de povestiri, literatură pentru copii şi piese de teatru.
Agualusa a fost răsplatit cu trei burse de creaţie literară, acordate de Centro Nacional de Cultura (1997), Fundacao Oriente (2000) şi Deutscher Akademischer Austauschdienst (2001).
În anul 2006, a înfiinţat, alături de Conceiçao Lopes şi Fatima Otero, editura braziliană Língua Geral, dedicată exclusiv publicării literaturii de limbă portugheză. Cărţile lui Agualusa au fost întâmpinate cu entuziasm de presa internaţională şi traduse în numeroase limbi.


 Detalii...
Scriitorul kirghiz CINGHIZ AITMATOV (n. 1928) reprezintă un nume de referinţă pentru marea literatură a Estului. Geamilia, Vaporul alb, Cocorii timpurii, Adio, floare galbena!, Esafodul, Cântecul stepei, Cântecul munţilor sunt doar câteva dintre titlurile care i-au adus celebritatea, iar autorul lor a fost prevestitorul epocii care a condus la dispariţia comunismului, intrând în istorie ca o personalitate care a exercitat o influenţă de necontestat asupra societăţii.

 Detalii...
MARINA ALMĂŞAN este un cunoscut om de televiziune, însă cariera ei ascunde şi numeroase antecedente în ale scrisului. În studenţie a fost, timp de trei ani, redactor-şef la revista Academiei de Studii Economice, iar întreaga perioadă pre-decembristă a fost marcată de multiple colaborări la presa vremii: revistele Viaţa studenţească, Scânteia tineretului, Contemporanul, Urzica, precum şi de numeroase premii literare. După decembrie '89, deşi a fost aproape în totalitate absorbită de televiziune, a continuat să cocheteze cu scrisul. Dincolo de numeroase scenarii pentru filme documentare şi show-uri de televiziune, în 2004 publică un volum pentru copii − Cele şapte păţanii ale lui Victoraş. În perioada 2008−2010, deţine o rubrică permanentă în ziarul Adevărul de duminică, intitulată „Destăinuiri". Din toamna anului 2011, acceptă propunerea omului de afaceri timişorean Georgică Cornu, de a susţine o rubrică permanentă în săptămânalul acestuia, Mehedinţeanul. Are 40 de apariţii în această publicaţie, rubrica intitulându-se Insomniile Marinei. La sugestia cititorilor săi, se decide să adune toate aceste apariţii într-o carte, propunând-o prestigioasei Edituri LEDA, din cadrul Grupului Editorial Corint, care acceptă cu plăcere această provocare. Cele 40 de eseuri se adresează unui segment extrem de larg de cititori. Ele reprezintă, în fapt, gândurile vedetei TV, legate de diverse aspecte ale vieţii de zi cu zi.

 Detalii...
NURIA AMAT s-a născut în anul 1950 la Barcelona. A trăit în Columbia, Mexic, Germania, Franta şi Statele Unite. A scris mult şi cu talent; romane: Pan de boda (1979), Todos somos Kafka (1993), La intimidad (1997), El país del alma (1999) – roman finalist al Premiului literar latino-american Rómulo Gallegos; povestiri: El ladrón de libros (1998), Amor breve (1990), Monstruos (1991), Viajar es muy difícil (1995); o piesă de teatru: Pat’s room şi eseuri: El libro mudo (1994) şi Letra herida (1998).

 Detalii...
ANITA AMIRREZVANI s-a născut pe 13 noiembrie 1961 la Teheran, în Iran, ulterior stabilindu-se în Statele Unite. După doi ani şi jumatate la Colegiul Vassar din New York, s-a transferat la Universitatea California din Berkeley, unde a studiat engleza. Timp de zece ani, a fost critic de dans şi publicist la două ziare din zona Golfului San Francisco. Anita Amirrezvani a primit burse din partea National Arts Journalism Program, Arts Journalism Institute for Dance al NAE şi din partea fundaţiei Hedgebrook. A lucrat la Sangele florilor nouă ani, perioadă în care a făcut trei călătorii de documentare în Iran, la familia tatălui ei. În 2008, romanul a fost nominalizat la Orange Prize for Fiction şi la Boeke Prize. În prezent autoarea locuieşte în nordul Californiei.

 Detalii...
IHSAN OKTAY ANAR, scriitor turc născut în anul 1960, a urmat cursuri de filozofie la Universitatea Marii Egee din Izmir, unde predă la ora actuală istoria filozofiei. A publicat până în prezent cinci romane, care se definesc printr-o remarcabilă unitate stilistică: Puslu K?talar Atlas? (Atlasul continentelor incetosate), 1995; Kitab-ül Hiyel (Cartea mecanicii), 1996; Efrasiyab??n Hikayeleri (Povestile lui Efrasiyab), 1998; Amat (2005); Suskunlar (Taciturnii), 2007. Cărţile sale s-au bucurat de un imens succes în Turcia, atingând statutul de bestseller şi aducându-i scriitorului o mare popularitate. În anul 2009, Ihsan Oktay Anar a fost distins cu Premiul pentru Literatura Erdal Öz.

 Detalii...
LEONID NIKOLAEVICI ANDREEV s-a născut la 9/21 august 1871 la Oriol. După un debut fulminant în 1901, Andreev este receptat ca unul dintre cei mai de seamă scriitori ai vremii. Scrierile ulterioare (Râsul roşu, Guvernatorul, Iuda Iscarioteanul, Povestea celor şapte spânzuraţi etc.) stârnesc polemici aprinse în epocă. Cele mai îndrăzneţe căutări stilistice sunt mai uşor sesizabile în dramaturgie, în piese ca Viaţa omului, Anatema, Împăratul Foamete etc. În Scrisori despre teatru (1912-1913), Andreev avansează caracteristicile „teatrului panpsihic”, ale cărui teze sunt ilustrate în piese ca Ekaterina Ivanovna, Ideea, Recviem, Valsul câinilor şi altele, dar şi în romanul neterminat Jurnalul Satanei. Se stinge din viaţă la 12 septembrie 1919, în Finlanda.

 Detalii...
Nascută în 1959 la Châteauroux, este autoare de romane, povestiri şi piese de teatru, una dintre cele mai îndrăzneţe, originale, dar şi controversate voci din peisajul literar francez actual. Printre scrierile sale se numără Incest, Sujet Angot (1998), Une partie du coeur (2004), Le marché des amants (2008).

 Detalii...
KAREN ARMSTRONG (n. 1944) scrie despre iudaism, creştinism, islamism şi budism. Bestsellerul ei Through the Narrow Gate (1981) descrie cei şapte ani pe care autoarea i-a petrecut fiind călugăriţă într-un ordin romano-catolic. A publicat numeroase cărţi, printre care A History of God, tradusă în treizeci de limbi, A History of Jerusalem şi In the Beginning: A New Reading of Genesis. Printre cele mai recente scrieri ale sale se numără Islam: A Short History şi Buddha, un bestseller internaţional.

 Detalii...